Argentína sa nedohodla s veriteľmi, hrozí jej ďalší bankrot

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bankrot
Foto: Ilustračné foto: financnitrgi.com

BUENOS AIRES 30. júla (WEBNOVINY) – Argentína sa zatiaľ nedohodla s veriteľmi, ktorí sa po bankrote krajiny v roku 2002 nepripojili k reštrukturalizácii štátneho dlhu. Uviedol to v utorok argentínsky minister financií Axel Kicillof po rokovaniach so zástupcami hedgeových fondov. Rozhovory budú podľa neho pokračovať v stredu.

Argentína musí spor s veriteľmi vyriešiť najneskôr do stredy polnoci newyorského času (štvrtok 06:00 SELČ). V opačnom prípade hrozí krajine druhý štátny bankrot za dvanásť rokov.

Časť veriteľov žiada vrátiť plnú hodnotu dlhopisov

Daniel Pollack, sprostredkovateľ stanovený americkým súdom, po rokovaniach s argentínskym ministrom uviedol, že sporné otázky „zostávajú nevyriešené“. Pokračovanie rozhovorov v stredu podľa neho nie je isté.

Argentína sa dostala do bankrotu v roku 2002 po oznámení, že krajina nedokáže splácať dlh v celkovom objeme 100 miliárd dolárov. K dohode o reštrukturalizácii sa následne prihlásilo 93 percent držiteľov dlhopisov, ktorým Argentína vyplatila za jeden dolár 25 až 29 centov.

Malá časť veriteľov vrátane hedgeových fondov NML Capital a Aurelius Capital Management sa k dohode nepripojila a súdnou cestou žiadajú vrátiť plnú hodnotu dlhopisov v sume 1,33 miliardy dolárov.

Suma dlhu sa môže vyšplhať až na 20 miliárd dolárov

To Argentína odmieta pre obavy, že k niekoľkým žalujúcim fondom by sa pripojili aj ďalší veritelia, ktorí nepristúpili na výmenu dlhopisov. Celková nárokovaná čiastka by sa tak podľa vlády v Buenos Aires mohla vyšplhať až na 20 miliárd dolárov.

Termín na splátku reštrukturalizovaných dlhopisov Argentíne uplynul 30. júna. Federálny sudca Thomas Griesa v tom čase rozhodol, že Argentína nesmie pokračovať v splácaní reštrukturalizovaného dlhu, pokiaľ zároveň nevyplatí aj držiteľov pôvodných dlhopisov.

Krajine zároveň stanovil na dohodu s veriteľmi lehotu 30 dní. Tá uplynie 30. júla, v rovnaký deň, kedy má Argentína uhradiť zablokovanú splátku zamenených dlhopisov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať