Rusi chcú zmierniť dopady sankcií, Kalašnikov ľutuje USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hlavné mesto Ruska, Moskva
Moskva Foto: Facebook.com

MOSKVA 30. júla (WEBNOVINY) – Ruský výrobca zbraní Kalašnikov v utorok vyjadril sústrasť americkým zákazníkom, ktorí sa pre americké sankcie uvalené na Rusko nemôžu dostať k objednanému tovaru.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa hovorkyne výrobcu je súčasná situácia „poľutovaniahodná, no zároveň opätovne dokazuje, že naše zbrane sú medzi Američanmi veľmi populárne a zavedenie sankcií ide proti ich vlastným záujmom“. Kalašnikov, ktorý patrí medzi sankcionované ruské spoločnosti, odhaduje, že od začiatku roka boli dohodnuté dodávky desiatok tisíc ich zbraní do USA v priebehu najbližších piatich rokov.

Na zozname je aj druhá najväčšia ruská banka

Ruská centrálna banka podporí domáce úverové ústavy, ktoré sú terčom nových sankcií Západu. Banka to uviedla v stredu. Súbor nových sankcií, ktoré sa zameriavajú na ruský finančný, zbrojársky a energetický sektor, oznámil prezident USA Barack Obama v utorok.

Spoločne s EÚ, ktorá iba niekoľko hodín predtým avizovala opatrenia podobného druhu, chce takto zvýšiť nátlak na Moskvu obviňovanú Západom z podporovania separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

Obrazom: Na Ukrajine zostrelil malajziské lietadlo

Na zozname nových sankcií Washingtonu sa ocitla aj druhá najväčšia ruská banka VTB. Podľa návrhov Európskej komisie majú zase členské štáty EÚ zablokovať ruským štátnym bankám prístup na svoje finančné trhy. „Ak to bude potrebné, podnikneme primerané opatrenia na podporu týchto organizácií s cieľom chrániť záujmy ich klientov, majiteľov vkladov a veriteľov,“ uviedla ruská centrálna banka vo vyhlásení.

Sankcie namierené proti veľkým ruským bankám, ako aj energetickým a zbrojárskym firmám zaviedol Washington už pred zhruba dvoma týždňami. Podrobnosti sankcií EÚ by mali byť známe v stredu, keď ich zverejnia v úradnom vestníku únie.

Sankcie neovplyvnia operácie Visa a Mastercard

Nové americké sankcie neovplyvňujú podnikanie medzinárodných prevádzkovateľov platobných a debetných kariet Visa a Mastercard v Rusku.

„Nový balík amerických ekonomických sankcií neovplyvňuje operácie Visa v Rusku a nenúti Visa zastaviť alebo zablokovať operácie finančných inštitúcií, ktoré spadajú pod sankcie,“ uviedla spoločnosť Visa vo svojom vyhlásení.

Opatrenia, ktoré zavádza Západ voči Rusku, sú podľa spoločnosti Mastercard špecifické pre prístup určitých bánk ku kapitálovému trhu v USA. „Nemajú vplyv na naše podnikanie,“ uviedla spoločnosť.

Nóri sa pripoja k sankciám EÚ voči Rusku

Nórsko plánuje, že sa pridá k programu ekonomických sankcií, ktoré Európska únia zavádza voči Rusku. „Vláda chápe, že Nórsko musí stáť so svojimi spojencami a partnermi v reakcii na protiprávnu činnosť Ruska na Ukrajine,“ uviedol v stredu nórsky minister zahraničia Boerge Brende. Dodal, že je jasné, že proruskí separatisti dostali moderné zbrane a zásoby z Ruska. Zároveň vyzval Rusko, aby ukončilo svoje zasahovanie na Ukrajine. Moskva vyzbrojovanie separatistov poprela.

Nórsko, ktoré nie je členským štátom EÚ, má v súčasnosti s Ruskom rozsiahle obchodné styky. Nórska štátna spoločnosť Statoil plánuje spoločný prieskum uhľovodíkov s ruskou spoločnosťou Rosnefť v Arktíde. K ďalším nórskym firmám s prepojením na Rusko patria napr. ropná spoločnosť Seadrill, ktorá v máji podpísala dohodu o rozsiahlej spolupráci s firmou Rosnefť, ako aj telekomunikačná skupina Telenor, ktorá vlastní približne tretinový podiel v ruskom operátorovi Vimpelcom.

USA chcú zapojiť Áziu do protiruských sankcií

Washington chce presvedčiť vlády ázijských krajín, aby sa pripojili k sankciám Západu proti Rusku za jeho úlohu v ukrajinskej kríze. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na vyjadrenia vysokého predstaviteľa amerického ministerstva zahraničných vecí.

Podpora zo strany regionálnych vlád je pre úspech sankcií dôležitá, nakoľko ťažisko obchodnej výmeny Ruska sa stále viac presúva do Ázie. Americký predstaviteľ podľa svojich slov o problematike rokoval tento týždeň so zástupcami vlád a podnikateľskej sféry v Pekingu a Soule a v piatok ho čakajú rozhovory v Tokiu.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

„Určite dúfame, že krajiny v tomto regióne, v ktorom je množstvo obchodných a finančných centier, sa k nám pripoja a týmto spôsobom zatlačia na Rusko,“ povedal americký predstaviteľ v Singapure.

Kľúčovým spojencom Ruska v Ázii je Čína, ktorá nedávno podpísala s Moskvou kontrakt na dodávky plynu v hodnote 400 mld. USD. India zase patrí medzi hlavných nákupcov ruskej vojenskej techniky, uviedla agentúra Reuters. Japonsko v pondelok oznámilo, že zmrazí aktíva tých ruských subjektov, ktoré sa priamo zapojili do ruskej anexie Krymu a prispievajú k nestabilite na Ukrajine.

Vystupňovanie sankcií nasleduje po zostrelení malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo minulý týždeň vo východnej časti Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými separatistami.

Protiruské sankcie sa netýkajú dcérskych bánk, upozorňuje NBS

Sankcie voči Rusku, ktoré v utorok prijala Európska únia, nebudú mať dosah na dcérske spoločnosti ruských bánk. Upozorňuje na to Národná banka Slovenska (NBS). „Sankcie sa týkajú len veľkých, štátom vlastnených ruských bánk. Sankcie sa nevzťahujú na ich dcérske spoločnosti, ktoré pôsobia v Európskej únii. Na Slovensku nepôsobí žiadna banka, ktorej by sa tieto sankcie týkali,“ uviedla slovenská centrálna banka.

Na Slovensku pôsobí jediná banka s ruským pozadím. Ide o Sberbank Slovensko. Tá bola do Obchodného registra SR zapísaná koncom augusta 1991. Do konca októbra 2007 pôsobila na trhu ešte ako Ľudová banka, potom zmenila názov na Volksbank Slovensko, keď sa jej hlavným akcionárom stala rakúska spoločnosť Volksbank International.

Proces zmeny väčšinového akcionára Volksbank International sa uskutočňoval počas celej druhej polovice roka 2011. Zavŕšil sa 15. februára 2012, keď sa 100-percentným akcionárom Volksbank International stala ruská banka Sberbank. Obchodné meno a značku banka na Slovensku zmenila 15. februára 2013.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama
Firmy a inštitúcie Ruská centrálna banka