Ropa Brent zdražela v dôsledku sankcií proti Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ropa ťažba
Ilustračné foto pixaby.com

NEW YORK 30. júla (WEBNOVINY) – Ceny ropy Brent v utorok mierne vzrástli po tom, čo Európska únia a USA oznámili nové sankcie proti Rusku za jeho úlohu v ukrajinskej kríze. Sprísnené sankcie sa zameriavajú na ruské štátne banky, energetiku, zbrojársky priemysel a ropný sektor.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Americká ropa zlacnela po správe, že rafinéria v štáte Kansas, ktorá patrí medzi hlavných spracovateľov ropy West Texas Intermediate, v dôsledku požiaru zastavila prevádzku. Kedy sa počíta s obnovením jej činnosti, podľa agentúry Reuters nebolo známe.

Ceny ropy Brent posilnili o 15 centov na 107,72 dolárov za barel. Americká ropa zlacnela o 70 centov na 100,97 dolárov za barel.

Ceny zlata v utorok klesli. Obchodovanie poznamenala neistota sprevádzajúca ďalšie kroky americkej centrálnej banky (Fed). Zlepšujúce sa podmienky na trhu práce v USA vedú od začiatku roka k špekuláciám, že Federálny rezervný systém by mohol zvýšiť úrokové sadzby skôr než sa čakalo, čo tento mesiac naznačila aj šéfka Fed-u Janet Yellenová.

Spotová cena zlata bola o 20:30 GMT na úrovni 1 299,10 dolárov za uncu, čo bolo o 0,4 percenta menej ako záverečná hodnota z pondelka. Augustové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 0,4 percenta na 1 298,30 bodu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Janet Yellenová
Firmy a inštitúcie FED Americká centrálna banka