Košický U. S. Steel viní za stratu stoviek miliónov aj Úniu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
U.S. Steel
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. júla (WEBNOVINY) – Košický U.S. Steel skončil v minulom roku v strate 369 miliónov eur. Oproti roku 2012, kedy oceliarne vykázali zisk na úrovni 28 miliónov eur, to znamenalo zhoršenie hospodárskeho výsledku o takmer 400 miliónov eur. Spoločnosť tvrdí, že za zhoršením hospodárskeho výsledku je vplyv zníženia hodnoty nehnuteľností, strojov a zariadení a nehmotného majetku a tiež pokles predajných cien.

Celkové výnosy spoločnosti medziročne klesli o takmer 9,5 percenta na 2,243 miliardy eur. U.S. Steel v Košiciach pritom vlani vyrobil 3,6 milióna ton surového železa a 4,2 milióna ton brám.

Výnosy ovplyvnili viaceré faktory

Ako sa ďalej uvádza vo výročnej správe U.S. Steel Košice, spoločnosť vlani zaúčtovala zníženie hodnoty nehnuteľností, strojov a zariadení a nehmotného majetku vo výške 466 miliónov eur. „Tento náklad bol čiastočne kompenzovaný vplyvom odloženej dane vo výške 103 miliónov eur zahrnutej v položke ostatného neobežného majetku,” konštatuje sa vo výročnej správe. Celkové aktíva spoločnosti tak medziročne klesli o 345 miliónov eur na 1,471 miliardy eur.

Na hospodárenie firmy podľa šéfa podniku Georga Babcoka vplývali zložité ekonomické podmienky v Európe. Svoje zohral aj meniaci sa systém obchodovania s povolenkami CO2 a ambiciózne ciele Európskej únie v oblasti životného prostredia vyžadujúce od priemyselných podnikov veľké investície, čo ich znevýhodňovalo oproti konkurencii mimo Európskej únie.

Spoločnosť U.S. Steel Košice bola podľa jej prezidenta navyše znevýhodnená aj vysokými cenami energií na Slovensku v porovnaní s hutníckymi výrobcami v okolitých štátoch.

Politika Únie je nepredvídateľná

„Považujeme za nevyhnutnosť integrovať klimatické ciele, ako aj energetickú politiku Európskej únie s prioritami priemyselnej politiky tak, aby sa navzájom dopĺňali a podporovali a nie si protirečili. Nemenej dôležitá je aj predvídateľnosť politík a krokov Európskej únie, keďže investičné rozhodnutia v našom sektore robíme v horizonte desať a viac rokov,” píše v rámci výročnej správy George Babcoke.

Spoločnosť U.S. Steel Košice vznikla prevzatím niekdajšieho hutníckeho kombinátu VSŽ americkou spoločnosťou U.S. Steel Corporation v júni roku 2000.

V súčasnosti podnik spolu s dcérskymi spoločnosťami patrí k najväčším výrobcom plochých valcovaných výrobkov v Európe, ktoré dodáva najmä pre automobilový, strojársky a elektrotechnický priemysel. Ročná kapacita výroby podniku je 4,5 milióna ton brám. Ku koncu minulého roka spoločnosť zamestnávala 10 458 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie U.S. Steel Košice, s.r.o.