Americká firma kupuje ruskú oceliareň, čaká okamžité zisky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hutnictvo, priemysel
Foto: SITA/AP

NEW YORK 21. júla (WEBNOVINY) – Americká hutnícka spoločnosť Steel Dynamics Inc kúpi od ruskej spoločnosti Severstal jej oceliareň v meste Columbus v štáte Michigan za 1,62 miliardy dolárov v hotovosti a americká oceliarska firma AK Steel za 700 miliónov dolárov v hotovosti kúpi americké aktíva Severstalu v meste Dearborn v štáte Michigan.

Oceliarska spoločnosť AK Steel v pondelok informovala, že transakcia, ktorou získava majetok Severstalu, zahŕňa aj závod na výrobu koksu a podiely v troch spoločných podnikoch vyrábajúcich produkty z plochej valcovanej ocele.

Steel Dynamics Inc očakáva, že transakcia bude mať okamžite vplyv na rast zisku a toku hotovosti na akciu a pomôže firme výrazne rozšíriť jej výrobnú bázu, a to o produkčnú kapacitu na úrovni 3,4 milióna ton za tepla valcovanej ocele.

Severstal, ktorý patrí k najväčším ruským producentom ocele, ešte v máji uviedol, že uvažuje o celom rade strategických možností v prípade svojho podnikania v Severnej Amerike. Generálny riaditeľ ruskej oceliarne Alexej Mordašov minulý mesiac povedal, že predaj majetku v USA by mohol pomôcť znížiť dlh Severstalu a podstatne zvýšiť ziskovosť firmy.

Závod v americkom meste Dearborn ruská oceliareň Severstal kúpila v roku 2003 za 285,5 milióna dolárov a investovala do neho približne miliardu dolárov.

Závod v meste Columbus ruská firma vybudovala a výrobu v ňom začala v roku 2007. Išlo o investíciu v celkovom objeme 1,5 miliardy dolárov. Tieto závody v roku 2013 dosiahli tržby v sume 3,9 miliardy dolárov, čo bolo 30 percent celkových tržieb spoločnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia