Britská libra oproti doláru oslabila na trojmesačné minimum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Britská libra
Foto: ilustračné, Thinkstock

LONDÝN 16. januára (WebNoviny.sk) – Britská libra oproti doláru oslabila na trojmesačné minimum v reakcii na správy, že premiérka Theresa Mayová sa chystá nasmerovať krajinu na cestu jasného prerušenia zväzkov s Európskou úniou. Libra voči doláru v pondelok spadla pod hranicu 1,2 USD/GBP, ale neskôr sa mierne zotavila.

Mayová má podrobnosti britských plánov na odchod z EÚ zverejniť v utorkovom prejave. Jej úrad uviedol, že vyzve na vytvorenie „globálnej Británie“, ktorá je otvorená svetu. Časť britských médií hovorí, že premiérka bude signalizovať ochotu na odchod krajiny z jednotného trhu s cieľom získať kontrolu nad imigráciou.

„Čoraz viac to vyzerá tak, že na obzore je „tvrdý“ brexit a trhy na to reagujú,“ povedal Neil Wilson, analytik spoločnosti ETX Capital. „Teraz musíme predpokladať, že Mayová uprednostní kontrolu imigrácie a cenou, ktorú treba zaplatiť, bude odchod z jednotného trhu. To by mohlo libru poslať v nadchádzajúcich týždňoch oveľa nižšie, snáď smerom k úrovni 1,10 USD/GBP,“ dodal.

Zotavenie libry voči doláru z úrovne pod 1,20 USD/GBP v pondelok nastalo po tom, ako The Times of London zverejnil vyjadrenie novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, že obchodná dohoda medzi USA a Veľkou Britániou by sa mohla dosiahnuť „veľmi rýchlo“ po tom, ako sa tento týždeň ujme úradu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Theresa Mayová