SaS chce zrušiť objektívnu zodpovednosť za nelegálnu prácu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sloboda a Solidarita
Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 16. januára (Webnoviny.sk) – Poslanci NR SR za stranu SaS Ondrej Dostál, Peter Osuský a Jana Kiššová navrhujú zrušiť objektívnu zodpovednosť podnikateľov ako odberateľov za nelegálne zamestnávanie ich dodávateľmi. Vyplýva to z návrhu novely zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní, ktorú liberáli predložili do parlamentu.

„Toto legislatívne opatrenie schválené v roku 2015 nadobudlo účinnosť v roku 2016 a v ankete Byrokratický nezmysel roka 2016 sa umiestnilo na prvom mieste,“ upozorňujú opoziční poslanci. Pri schvaľovaní týchto ustanovení sa podľa nich argumentovalo povinnosťou Slovenska prevziať do slovenského právneho poriadku eurosmernicu, ktorá sa týka vysielania pracovníkov v rámci poskytovania služieb.

„V paragrafovom znení smernice nie je pritom žiadna ďalšia zmienka o nelegálnej práci a už vôbec nie o zodpovednosti firiem za nelegálne zamestnávanie jej dodávateľmi,“ tvrdia poslanci za SaS. Zdôvodnenie potrebnosti schválenia tohto opatrenia tak považujú za nepravdivé.

„Zavedenie objektívnej zodpovednosti podnikateľov za nelegálne zamestnávanie ich dodávateľmi možno hodnotiť ako snahu štátu preniesť prácu a zodpovednosť zo svojich orgánov inšpekcie práce na podnikateľov,“ dodala trojica liberálnych poslancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana KiššováOndrej DostálPeter Osuský
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita