Stopa Panama Papers vedie aj na Slovensko, Novak prehovoril

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mossack Fonseca
Johna Novaka ako jedného z klientov panamskej Mossack Fonseca českí investigatívni novinári menovali medzi vyše stovkou ľudí z Panama Papers napojených na Slovensko. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 6. apríla (WebNoviny.sk) – John Novak, ktorého ako jedného z klientov panamskej Mossack Fonseca českí investigatívni novinári menovali medzi vyše stovkou ľudí z Panama Papers napojených na Slovensko, odmieta, že by bol bielym koňom.

Novak odmieta spájanie svojej osoby s ľudmi z Panama Papers

Pripomína, že o existencii spoločnosti Green Carbon Renewables S.A. nemá žiadnu vedomosť, zároveň však priznáva, že je jedným z akcionárov a investorov firmy s podobným názvom Carbon Green Renewables S.A. so sídlom na Britských panenských ostrovoch. Zároveň vo svojom vyhlásení dodáva, že do roku 2013 pôsobil ako jej riaditeľ.

„Dôrazne odmietam, aby som bol označovaný za bieleho koňa, dokonca známeho bieleho koňa. Nikdy som nebol v žiadnej obchodnej spoločnosti nastrčený, aby som zakrýval činnosť kohokoľvek iného,“ uvádza sa vo vyhlásení Johna Novaka. Taktiež odmietol spájanie svojej osoby s ďalšími ľuďmi menovanými v dokumentoch Panama Papers v súvislosti s firmou Carbon Green Renewables. Jej akcie boli totiž podľa neho voľne prevoditeľné a mohol ich nadobudnúť ktokoľvek.

„Podľa mojich vedomostí nemala spoločnosť Carbon Green Renewables S.A. nikdy žiadny priamy ani nepriamy podiel v žiadnej slovenskej obchodnej spoločnosti, ani nemala nikdy žiadnu organizačnú zložku na Slovensku, prostredníctvom ktorej by na Slovensku podnikala,“ dodáva sa vo vyhlásení Novaka.

V záznamoch sú aj dve Srbky

Podľa utorňajšej správy Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku až 95 klientov zo 115 mien slovenských klientov je spojených s firmou Green Carbon Renewables S.A. Hlavnou postavou v tomto prípade mal byť podľa českých investigatívcov „známy biely kôň“ John Novak z kanadského Vancouveru, ktorý bol v rokoch 2004 až 2006 šéfom Kanadsko-slovenskej obchodnej komory a adresu mal uvedenú v Sládkovičove.

Proti tejto informácii sa však ohradila Kanadsko-slovenská obchodná komora. Podľa nej bol Novák vo vedení Komory slovensko-kanadskej obchodnej spolupráce, čo je však úplne iná organizácia. Podľa záznamov mu pracovníci Mossack Fonseca mali pri zakladaní Green Carbon Renewables na Britských panenských ostrovoch poradiť, aby do dokumentov neuvádzal svoju skutočnú adresu. O pár mesiacov neskôr už mal získať kartu monackého rezidenta.

Väčšina akcií firmy Green Carbon Resources patrí podľa správy Holanďanom z rovnakej adresy v Sládkovičove. V záznamoch sú však aj dve Srbky, z ktorých jedna, Olga Kiendler, bola vo vedení Hypo Alpe-Adria-Bank AD. Kauzu tejto spoločnosti detailne popísala vo svojich depešiach aj Wikileaks.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať