Široký podľa protischránkového registra nevlastní Váhostav

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Začiatok razenia tunela Svrčinovec
Začiatok razenia tunela Svrčinovec, ktorý je súčasťou úseku diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité - štátna hranica SK/PL za účasti predstaviteľov Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, Národnej diaľničnej spoločnosti. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 27. novembra (WebNoviny.sk) – Protischránkový zákon, ktorý v lete schválil vládny Smer-SD, sa podľa podpredsedu strany Sieť Miroslava Beblavého v praxi ukázal ako neúčinný a ide len o prázdne gesto, na základe ktorého možno odhaľovať len malé ryby.

„Podľa registra Juraj Široký, ale ani nikto iný, nevlastní Váhostav. Juraj Široký a niekoľko ďalších ľudí sú síce zapísaní do registra pri Váhostave, ale len ako manažéri. Ako vlastník nie je uvedený nikto – pričom zákon hovorí, že za vlastníka sa považuje každý, kto priamo alebo nepriamo vlastní aspoň 25 percent firmy alebo má silu na to, aby menoval členov orgánov spoločnosti,“ uviedol príklad neúčinnosti zákona Beblavý.

Za prvý mesiac je v registri viac ako 1500 firiem

Od 1. novembra vytvoril Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) na základe zákona register konečných užívateľov výhod. V ňom by mali vysvetľovať svoje vlastnícke pozadie všetky firmy, ktoré sa hlásia do verejného obstarávania.

Jeho cieľom podľa Beblavého bolo vylúčiť z verejného obstarávania schránkové firmy – teda tie, ktoré vlastnia neznáme osoby. Za prvý mesiac je v registri viac ako 1500 firiem. „Takže možno hodnotiť, či sa naplnili varovania odborníkov aj strany Sieť, že takto schválený zákon nebude účinný,“ konštatoval Beblavý.

Zo známych firiem sú podľa podpredsedu Siete v registri zapísané aj také spoločnosti ako Doprastav, Váhostav, TSS Grade z oblasti stavebníctva, Medical Group z oblasti zdravotníctva a Anext z oblasti informatizácie, ktorá bola spájaná s ministrom dopravy Jánom Počiatkom.

„Ani pri jednej z nich sme sa však nedozvedeli nič nové. Ani Paška, ani Výboh, ani Počiatek. Všetko len podnikatelia a manažéri, ktorí za firmy aj doteraz oficiálne vystupovali. Úrad pre verejné obstarávanie ich do registra zapísal bez akéhokoľvek detailnejšieho preverovania ich pozadia či vyžiadania – za pár dní. Zároveň sa z registra verejnosť nedozvie, aká je vlastnícka štruktúra a kto koľko vlastní,“ dodal Beblavý.

Zákon je limitovaný na oficiálne verejné obstarávanie

Keďže zákon je limitovaný na oficiálne verejné obstarávanie, tak sa podľa jeho slov do neho vôbec nemusia zapísať ani Dôvera, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti či prijímatelia eurofondov. „Potvrdilo sa tak, že viac ako stotisíc občanov, ktorí podpísali počas uplynulých mesiacov petíciu strany Sieť za hmotnú zodpovednosť verejných predstaviteľov a účinný protischránkový zákon, malo pravdu a potrebujeme v tejto veci zásadnú zmenu,“ konštatoval opozičný poslanec.

Strana Sieť si podľa neho ako jednu z dvoch neprekročiteľných podmienok vstupu do vlády stanovila prijatie účinného protischránkového zákona. Konkrétne to má znamenať povinnosť jasne uviesť vlastnícku štruktúru nielen samotnej spoločnosti, ale aj spoločností, ktoré v nich vlastnia viac ako 10 percent až po úroveň skutočných vlastníkov, ako aj povinnosť uviesť, akou formou ktorý konečný užívateľ výhod na spoločnosti participuje a akým podielom disponuje. Do registra by sa museli povinne zapísať aj verejní funkcionári, ak sú konečným užívateľom výhod pri akomkoľvek podiele v spoločnosti.

Beblavý má návrhy

Previesť správu registra navrhuje Beblavý na niekoho, kto má na to kapacity a preukázanú schopnosť, či už na Národnú banku Slovenska, alebo depolitizovanú finančnú správu.

Všetky štátne orgány vrátane spravodajských zložiek by mali hlásiť správcovi registra právnické osoby, pri ktorých sa vyskytnú preukázané skutočnosti, ale aj operatívne informácie nielen spochybňujúce súlad skutočného vlastníctva s oficiálnymi informáciami, ale napríklad aj výskyt podozrení z korupcie domácich alebo zahraničných verejných funkcionárov, prania špinavých peňazí a ďalších skutkov.

„Pri týchto právnických osobách by mal správca povinnosť zapísať ich do registra až po dôslednom preverení a ak už sú zapísané, musel by iniciovať dôkladné preverovanie,“ vysvetlil podpredseda Siete. Zaviesť by sa podľa neho mala aj osobitná trestnoprávna podstata uvádzania nepravdivých informácií do registra, vrátane zákazu činnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj Široký
Firmy a inštitúcie Váhostav - SK