Čislák odignoroval návrh zdravotníkov, hnevajú sa sestry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 8. októbra (WebNoviny.sk) – Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) nesúhlasí s podobou návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý v stredu parlament posunul do druhého čítania.

„Považujeme za absolútne neprijateľné, aby poslanci prijali zákon, keď osoby a organizácie, ktorých sa týka, sú rezolútne proti,“ uviedla predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká. Výsledok dlhoročných rokovaní pretavený do aktuálneho návrhu zákona o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov je podľa nej takmer nulový. „Okrem neprijateľnej výšky koeficientov, od ktorých sa odvíja výška mzdy, chýba v zákone spôsob navyšovania miezd,“ tvrdí Kavecká.

Ministerstvo zdravotníctva podľa nej odignorovalo návrh OZ SaPA, aby koeficient, z ktorého sa vyrátava plat, bol zvýšený za každé tri roky praxe o 0,03-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. „Opätovne zdôrazňujeme, že predložený návrh zákona z dielne ministerstva zdravotníctva v prípade prijatia vážne ohrozí kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre našich pacientov a bude impulzom k exodu sestier a ostatných kvalifikovaných zdravotníkov zo slovenského zdravotníctva,“ uviedla šéfka OZ SaPA. Už čoskoro chce odborové združenie informovať o počte podpísaných a vyzbieraných deklarácií o pripravenosti na ukončenie pracovného pomeru od zdravotníckych pracovníkov.

Parlament v stredu večer posunul do druhého čítania návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve. (VIAC V TOMTO ČLÁNKU.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Monika Kavecká