Prípravy Jaguara pri Nitre pokračujú, vymenovali riaditeľa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. októbra (WebNoviny.sk) – Prípravy na uzavretie investičného kontraktu s britskou automobilkou Jaguar Land Rover pokračujú. Spoločnosť v týchto dňoch vymenovala prevádzkového riaditeľa pre plánovaný závod na Slovensku. Stal sa ním Alexander Wortberg.

Rozhodnúť by sa malo do konca roka

Menovanie prichádza dva mesiace po podpise memoranda o porozumení (Letter of Intent) medzi spoločnosťou Jaguar Land Rover a Vládou Slovenskej republiky. „Vítame tento krok zo strany spoločnosti Jaguar Land Rover. Zároveň ďalej intenzívne pracujeme na štúdii realizovateľnosti, aby sme definitívne rozhodnutie dosiahli do konca tohto roka,“ uviedol splnomocnenec vlády pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktor Stromček.

Novovymenovaný prevádzkový riaditeľ bude dohliadať na práce súvisiace s prípravou štúdie uskutočniteľnosti, ktorá má za cieľ presne posúdiť možnosti výstavby a prevádzky závodu s výrobnou kapacitou do 300-tisíc áut ročne. „Práce na štúdii uskutočniteľnosti pokračujú dobre a očakávame, že konečné rozhodnutie bude do konca roka,“ povedal riaditeľ pre globálne rozširovanie spoločnosti Jaguar Land Rover Phil Hodgkinson. Alexander Wortberg už osobne navštívil lokalitu pri Nitre, kde sa má realizovať výstavba nového závodu Jaguar Land Rover.

V Jaguari nájde prácu do štyritisíc ľudí

Nová automobilka, ktorá plánuje postaviť pri Nitre svoj závod, vytvorí priamo od dvoch do štyrochtisíc pracovných miest. Počíta sa však sekundárne aj so vznikom ďalších nových pracovných miest v subdodávkach. To, že by mala automobilka vytvoriť spomínaný počet nových pracovných miest a preinvestovať viac ako jednu miliardu eur, zverejnila Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v investičnom zámere, ktorý už v mene závodu Automotive Nitra Project predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Podľa zverejnených údajov v investičnom zámere by mala nitrianska automobilka vyrábať ročne od 150 do 300-tisíc vozidiel. S výstavbou závodu sa má začať už v budúcom roku. Začiatok prevádzky je naplánovaný na roky 2018 až 2019. Závod novej automobilky sa má rozprestierať na ploche 200 až 300 hektárov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor Stromček
Firmy a inštitúcie Jaguar Land Rover v NitreVláda SR