Hviezdna Diana Damrau v Opere SND

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Diana Damrau Foto: SND

BRATISLAVA 31. júla (WBN/PR) – Na predstavení Belliniho opery Puritáni 11. decembra 2014 čaká návštevníkom mimoriadny umelecký zážitok. Vďaka výborným medzinárodným aj priateľským kontaktom hudobného riaditeľa a šéfdirigenta Opery SND Friedricha Haidera stvárni jednu z hlavných postáv Elvíru hviezdna sopranistka Diana Damrau.

Hudobní znalci a nadšení obdivovatelia oceňujú jej umenie, ktorým vie vyšperkovať svoje koloratúry, dokonalú techniku, veľký zmysel pre drámu a skutočné emócie, ktoré z javiska odovzdáva svojim divákom. Diana Damrau je osobnosťou, ktorá vyžaruje z pódia vzácnu energiu a noblesu.

Je známa štýlovým stvárnením úloh v operách Mozarta a Richarda Straussa, ale aj Vivaldiho, Beethovena, Rossiniho, Donizettiho, Verdiho, Wagnera a mnohých ďalších. Interpretuje tiež piesne Richarda Straussa, Brahmsa, Mendelssohna, Schumanna, Chopina, Liszta, Mahlera, Berga…

Diana Damrau debutovala v Covent Garden v roku 2003 ako Kráľovná noci v Mozartovej Čarovnej flaute. Nasledujúci rok to už bola La Scala pod taktovkou Riccarda Mutiho, v roku 2005 Metropolitná opera v New Yorku. K týmto scénam, na ktorých pravidelne hosťuje, pribudli Viedenská a Bavorská štátna opera a ďalšie, rovnako ako najprestížnejšie koncertné sály ako Carnegie Hall, či viedenský Musikverein. Umelkyňa nahráva pre EMI, Virgin Classics, DG, Opus Arte a ďalšie významné gramofónové spoločnosti.

Na každom zo stretnutí Diana Damrau očarí a získa si publikum svojím umením, šarmom a nesmiernou komunikatívnosťou. Diváci v Carnegie Hall si určite radi spomínajú na moment, keď v bezprostrednej atmosfére umelkyňa súzvučala s orchestrom ako dirigent, a tak jej slávny Zubin Mehta prepožičal na chvíľu taktovku. Takto sa stala prvou a zrejme zatiaľ jedinou „dirigentkou“ Viedenských filharmonikov. Ukážku si s potešením môžete vypočuť na you tube.

Určite však bude nesmierne inšpirujúce osobné stretnutie s touto charizmatickou umelkyňou 11. decembra 2014 v historickej budove SND na predstavení Belliniho opery Puritáni.

Vstupenky sa v predaji rýchlo míňajú. Sú k dispozícii online na www.snd.sk, v pokladnici v novej budove SND od 11. augusta a v historickej budove SND od 18. augusta 2014.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SND Slovenské národné divadlo