Video: Kruijswijk spadol, prišiel o ružový dres na Gire

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Steven Kruijswijk
Doráňaný Steven Kruijswijk po páde v 19. etape Giro d´Italia, v ktorej prišiel o ružový dres lídra. Foto: Claudio Peri/ANSA via AP

RISOUL 27. mája (WebNoviny.sk) – Devätnásta etapa cyklistických pretekov Giro d´Italia priniesla nečakanú zmenu na čele celkovej priebežnej klasifikácie. Doteraz suverénneho Holanďana Stevena Kruijswijka (LottoNL-Jumbo) vyzliekol z ružového dresu Kolumbijčan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE).

Supernáročnú etapu z Pinerola do Risoulu (162 km) ovládol sólojazdou v závere Talian Vincenzo Nibali. Víťaz Gira spred 3 rokov si pripísal šieste etapové víťazstvo na týchto pretekoch, keď dosiahol výsledný čas 4:19:54 h. S odstupom 51 sekúnd sa v cieli na vrchole 12 km dlhého stúpania s maximom 10% objavil Španiel Mikel Nieve (Sky) a hneď za ním nový líder celkovej klasifikácie Chaves.

Kruijswijk klesol na tretiu priečku

Kolumbijčan vedie o 40 sekúnd pred Nibalim, ktorý sa pred záverečným víkendom 99. ročníka Gira prekvapujúco opäť zaradil medzi kandidátov na celkový triumf. Smoliar Kruijswijk, ktorého v etape postihol nepríjemný pád, zaostal v cieli o priepastných 4:53 min. Celkovo klesol z prvého na tretie miesto s mankom 1:05 min.

„Fantastický deň pre mňa. Mám ružový dres, čo je aj zásluha skvelého tímového výkonu. Všetci sme útočili na Colle dell´Agnello, Ruben Plaza na mňa počkal a potom ťahal ako ozajstný stroj. V závere som chcel dostihnúť Nibaliho, ale ten bol dnes veľmi silný. Zajtra nás čaká obrana ružového dresu,“ uviedol Esteban Chaves aj na webe Cyclingnews.

V sobotu by sa malo rozhodnúť o celkovom víťazovi

Piatková etapa pripravila pre pelotón dve nesmierne náročné stúpania. Na vrchole prvého z nich Colle dell´Agnello vo výške 2744 m bol prvý Talian Michele Scarponi (Astana) a získal cenu Cima Coppi určenú pre víťaza horskej prémie na najvyššie položenom mieste na trase celého ročníka pretekov. Ako druhý sa na vrchole obklopenom zasneženou scenériou Álp objavil s odstupom 1:27 min Španiel Mikel Nieve a nasledovala skupina s najväčšími favoritmi.

V ostrom klesaní z takmer trojtisícovej výšky spadol líder priebežného poradia Steven Kruijswijk a ocitol sa v snehovom poli pri ceste. Holanďan musel meniť bicykel a stratil drahocenné sekundy. Ešte horšie obišiel piaty muž celkovej priebežnej klasifikácie Rus Ilnur Zakarin, ktorý si pri páde zlomil kľúčnu kosť a preteky sa pre neho predčasne skončili.

Cieľové stúpanie do francúzskeho lyžiarskeho strediska Risoul vo výške 1862 m zastihlo v najlepšej kondícii Vincenza Nibaliho. Taliansky favorit vyše 5 km pred cieľom zaútočil zo skupiny favoritov a 3 km pred koncom už mal takmer minútový náskok pred Kolumbijčanom Estebanom Chavesom, ktorý bol v tom čase virtuálne už v ružovom, keďže manko Kruijswijka narástlo na vyše 3 minúty.

Sobotňajšia etapa by mala dať definitívne odpoveď na otázku, ako dopadne tohtoročné Giro. Iba 134 km medzi Guillestre do Sant´Anna di Vinadio obsahuje tri náročné stúpania prvej kategórie a cieľovú „trojku“. Pretekári sa budú štverať na Col de la Bonette do výšky 2715 m aj na Colle della Lombarda do výšky 2350 m. Cieľ bude vo výške 1824 m.

Výsledky – Giro d´Italia:
19. etapa (Pinerolo – Risoul, 162 km)

1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 4:19:54 h, 2. Mikel Nieve (Šp.) Sky +51 s, 3. Esteban Chaves (Kol.) Orica-GreenEDGE +53, 4. Diego Ulissi (Tal.) Lampre – Merida +1:02, 5. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff +2:14, 6. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +2:14

Poradie po 19. etape

1. Esteban Chaves (Kol.) Orica-GreenEdge 78:14:20 h, 2. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +40 s, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo +1:05, 4. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:48, 5. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff +3:59, 6. Bob Jungels (Lux.) Etixx – Quick-Step +7:53

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alejandro ValverdeBob JungelsDiego UlissiMichele ScarponiRafal MajkaVincenzo Nibali