Apple žaluje Samsung

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Galaxy
iPad a Galaxy Tab Foto: Sizlopedia.com

BRATISLAVA 20. apríla (WEBNOVINY) – Apple vo svoje žalobe, ktorú minulý týždeň podal na súde vo San Franciscu tvrdí, že Samsung kopíruje celkový vzhľad, produktový dizajn, užívateľské rozhranie a dokonca aj balenie produktov od Apple a porušuje minimálne sedem obchodných známok a patentov, patriacich spoločnosti okolo Steva Jobsa.

„Namiesto nezávislého a samostatného vývoja sa Samsung rozhodol otrocky kopírovať inovatívne technológie Apple, používateľské rozhrania a elegantný a jedinečný vzhľad jeho produktov a balení, čo porušuje naše duševné vlastníctvo,“ tvrdí sa v žalobe.

Bezprostredne na ňu zareagoval aj Samsung, ktorý vyhlásil, že sa bude brániť a podnikne príslušné kroky na ochranu svojho duševného vlastníctva. Pikantné na celom spore je, že obe firmy pritom intenzívne spolupracujú a Apple dokonca využíva čipy, displeje a pamäte od Samsungu. Nejde pritom vôbec o malý obrat, jeho celková výška je temer 8 miliárd dolárov.

Samsung nedal na seba dlho čakať a na oplátku podal žalobu na Apple. Podľa nej vraj americká firma kopíruje niektoré mobilné patenty Samsungu, týkajúce sa 3G komunikácie. Konkrétne by malo ísť o vybrané technológie na úsporu energie a redukciu chýb pri dátovom prenose a niektoré ďalšie patenty, ktoré sa týkajú technológií súvisiacich s 3G sieťami a bezdrôtovými dátovými prenosmi.

Aj napriek tomu, že to vyzerá ako patentová vojna, je viac než pravdepodobné, že obe spoločnosti sa nakoniec dohodnú mimosúdne. Spolupracujú totiž spolu príliš úzko a vojna medzi nimi by mohla znamenať veľké finančné straty pre obe strany.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie AppleSamsung