Slovinci splnili v San Maríne úlohu, stačí im to n

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
AKTUALIZOVANÉ

SERRAVALLE 14. októbra (WEBNOVINY) – Reprezentanti Slovinska zvíťazili v Serravalle vo svojom stredajšom záverečnom zápase v 3. skupine európskej časti kvalifikácie o postup na futbalové MS 2010 do JAR nad výberom domáceho San Marína hladko 3:0 (1:0). Premožitelia Slovákov spred štyroch dní teda bez vážnejších problémov splnili papierovo jednoduchú úlohu, nepotešila ich však informácia o výsledku súbežne hraného zápasu Poľsko – SR. Zverenci Vladimíra Weissa totiž získali zásluhou triumfu 1:0 vytúžené tri body a kvalifikovali sa na šampionát. Slovinci ešte budú mať šancu v novembrovej baráži, pretože suverénne odrazili útok Čechov (čisto matematickú nádej mali aj Severní Íri) na druhé miesto v tabuľke.

Po rozpačitej vstupne dvadsaťminútovke, v ktorej obrana San Marína odolávala, sa v 23. min z hranice šestnástky zastreľoval Novakovič a už o minútu neskôr kanonier z Kolína nad Rýnom doťukol na 1:0 po krídelnej akcii Birsu a hlavičke Šulera. Do konca úvodného dejstva vážnejšie pohrozil už iba Dedič, ktorého krátko po zmene strán nahradil Ljubijankič. V 51. min sa nepresadil Novakovič a vzápätí zo strednej vzdialenosti nevyužil náhle prázdnu bránku Stevanovič. Tlak zverencov Matjaža Keka po hodinke narastal. Z diaľky pripomenul bratislavskú sobotu Birsa, nasledovala príležitosť Ljubijankiča a napokon v 67. Stevanovič efektívne odpovedal na výzvu od Jokiča – 0:2. V 82. min Šuler nasmeroval do siete pokus aktívneho Novakoviča – 0:3. V tejto fáze sa však Slovinci už viac koncentrovali na priebežné správy z Chorzówa, než prikladanie, ktoré by aj tak nezlepšilo ich situáciu.

3. skupina:

SERRAVALLE

San Maríno – Slovinsko 0:3 (0:1)

Góly: 24. Novakovič, 67. Stevanovič, 82. Šuler, ŽK: 10. Manuel Marani, 24. D. Simoncini, 74. M. Vitaioli, 80. Albani – 81. Stevanovič, rozhodoval: Szabó (Maď.)

Matjaž Kek (tréner reprezentácie Slovinska): „Takéto duely sú náročnejšie, než by sa zdalo. Mali sme po sobote ťažké nohy a prichádzali chyby. Nepredvádzali sme nadchýnajúci futbal, ale dosiahli sme víťazstvo. Nazbierali sme dovedna 20 bodov a viackrát potešili fanúšikov, ale šťastie napokon v tejto kvalifikácii nebolo na našej strane. V tejto chvíli pociťujeme horkosť, treba sa však pozviechať – stále máme šancu. Pred nami predsa sú dve barážové stretnutia. Na začiatku málokto veril, že máme nárok na čo i len druhé miesto v tejto skupine. Musíme teda zdvihnúť hlavy a pokúsiť sa ešte zlepšiť to, čo sme už teraz dosiahli. V novembri sa budeme usilovať dostať zo seba všetko, zahrať optimálne, na najvyššej možnej úrovni. Tento tím si môže trúfnuť na kohokoľvek.“

V baráži aj Portugalci, Francúzi či Rusi – prehľad

Prehľad účastníkov európskej baráže o účasť na majstrovstvách sveta 2010 do JAR (žreb sa uskutoční 19. októbra, zápasy sa hrajú 14. a 18. novembra):

Portugalsko, Grécko, Slovinsko, Rusko, Francúzsko, Bosna a Hercegovina, Írsko, Ukrajina

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia