Kremeľ príjme politiku preventívneho jadrového úto

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

MOSKVA 14. októbra (WEBNOVINY) – Rusko sa chystá zmeniť svoju vojenskú doktrínu, aby mu umožňovala „preventívny“ jadrový útok proti možným agresorom, oznámil v stredu vysokopostavený politický činiteľ v Kremli. Nikolaj Patrušev, tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie, uviedol, že podmienky, za ktorých by Rusko mohlo použiť jadrové zbrane sa stále prepracúvajú v hlavnom strategickom dokumente a koncom roka ich preskúma aj prezident Dmitrij Medvedev.

„Podmienky pre použitie jadrových zbraní na odrazenie agresie s použitím konvenčných zbraní sa zmenili,“ uviedol Patrušev pre denník Izvestija. „Zvažujú sa varianty použitia jadrových zbraní podľa situácie a potenciálu možného agresora,“ povedal. „V situácii kritickej pre národnú bezpečnosť nie je vylúčený preventívny jadrový útok proti agresorovi,“ vysvetlil.

Podľa súčasnej vojenskej doktríny Rusko môže použiť jadrové zbrane iba v prípade útoku s použitím zbraní hromadného ničenia alebo ak by sa stalo obeťou „agresie veľkých rozmerov“ s použitím konvenčných zbraní.

Ruskí a americkí vyjednávači v súčasnosti spolupracujú na vytvorení novej dohody o obmedzení jadrového arzenálu pred 5. decembrom, keď prestane platiť kľúčová dohoda z čias studenej vojny. Ministerka zahraničných vecí Spojených štátov amerických tento týždeň počas návštevy v Moskve opäť uisťovala o spoločnom záujme na dosiahnutie novej dohody o obmedzení počtu jadrových zbraní do tohto konečného termínu.

Americký prezident Barack Obama a ruský prezident Medvedev sa počas júlovej návštevy prezidenta USA v Rusku zhodli, že rokovania o novej zmluve musia ukončiť pred vypršaním platnosti súčasnej Zmluvy o obmedzení počtu strategických zbraní (START) z roku 1991. V tejto zmluve, ktorú podpísali ešte v roku 1991 sovietsky prezident Michail Gorbačov a americký prezident George Bush starší, sa obe krajiny zaviazali zredukovať svoj jadrový arzenál najmenej o štvrtinu.

Hoci stav rokovaní Moskva aj Washington prísne utajujú, podľa informácií, ktoré prenikli na verejnosť, sú medzi Ruskom a USA naďalej isté rozpory najmä v otázke, čo všetko by mala nová zmluva obsahovať. Podľa USA by sa mala týkať len samotného jadrového odzbrojenia, zatiaľ čo Moskva by chcela, aby riešila širší okruh tém.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaDmitrij MedvedevGeorge BushMichail Gorbačov